Hemidê Smaîl Axa

Insamlingsstiftelsen Hemidê Smaîl Axa Foundation.

Hemid föddes 1948 i en by som heter Derik och tillhör Mardin provinsen i det nuvarande Turkiet.

Redan under hans gymnasietid utsattes han för de orättvisor och förtryck som landet utövade på sina minoriteters befolkning. Att praktisera den kurdiska kulturen och använda språket medförde stor fara. Ibland räckte det med bara att namnet var kurdiskt.

På grund av alla orättvisor och förtryck som kurderna fick utstå bestämde Hemid sig tidigt för att utbilda sig till jurist. Han flyttade sedermera till Ankara för sina universitetstudier.

På universitet var förtrycket mot det kurdiska folket ännu värre, för då fanns orättvisor både i det dolda och i det påtagliga. Hemid använde under sin utbildning alla de legala till buds stående medel, för att göra motstånd. Detta resulterade att han uteslöts ifrån sin juristutbildning.

När den juridiska kampen omöjliggjordes, bestämde Hemid att föra sin kamp politiskt och anslöt sig till KDP, Kurdiska Demokratiska Partiet. I början på 80-talet tog militärjuntan makten i Turkiet som tvingade Hemid liksom många andra politiska kurder till landsflykt.

Under några år stred han som Peshmerga i kurdiska bergen i Basur, Rojava och Rojhilat.

Hemid kom till Sverige 1983 och återförenades med sin familj 1985. Sammanlagt var han på flykt och ifrån sin familj i fem år.

Det var i Sverige som han för första gången upplevde demokrati och frihet på riktigt. Här kunde han uttrycka sin åsikt, identitet och tala sitt språk utan rädsla för att fängslas eller dödas. Här fick han även möjligheten att kämpa för kurdernas rättigheter. Han anslöt sig till Kurdiska riksförbundet, tog anställning som hemspråkslärare och var en av grundarna till Kurmanci gruppen.

Bild på Hemidê Smaîl Axa

Alla levande varelser behöver näring för att kunna överleva. På samma sätt behöver kultur och språk ständig utveckling och rörelse för att kunna överleva. Ja, stagnation skulle innebära svält för kultur och språk och det resultera att det dör ut. Det finns mycket forskning som bekräftar detta. De länder där makten tillåter minoritetsfolk att utveckla sin kultur och sitt språk, de länderna blomstras och utvecklas.

Länder som styrs av diktaturer eller där det råder inre väpnad konflikt är dem länder där minoritetsbefolkningen är förföljd och förtryckt. Detta insåg Hemid. Han insåg också att det bästa sättet för honom att kämpa mot orättvisor och förtryck av det kurdiska folket var att bevara och utveckla den kurdiska kulturen och språket. Han började att dela med sig av sina kunskaper i kurdisk historia och språkvetenskap till ungdomar. Han har också med sin begränsade ekonomi gett många studenter ekonomiskt stöd för att studera vidare. Han framhävde och levde efter filosofin att kunskap är ett bättre medel att uppnå makt än vapen och krig.

Hemids devis har varit ”att verka utan att synas”. Hans barn vill också gå i samma fotspår i stiftelsen men genom att arbeta med devisen ”att verka och att synas”. Deras mål är att deras pappas goda gärningar fortsätter att frodas och spridas. Om vi alla hjälps åt kommer Hemids arbete inte bara påverka Kurdistan och det kurdiska befolkningen, utan också att smittas till andra minoritetsgrupper.